Choć pomidory nie należą do zbyt wymagających roślin uprawnych i mogą odnaleźć się na większości gatunków podłoża – warto przy ich uprawie wziąć sobie do serca kilka wskazówek, dzięki którym […]

Pomidory są nie tylko smacznym dodatkiem do wielu potraw, ale i ważnym źródłem witamin i minerałów. W Polsce są uprawiane przez rolników oraz w ogrodach przydomowych. W tym wpisie przyjrzymy się bliżej uprawie pomidorów, odmianom tego warzywa, a także jego [...]
Czytaj więcejJuż na przełomie marca i kwietnia zaczyna się sezon na polskie pomidory szklarniowe. To jedne z pierwszych krajowych warzyw, jakie można nabyć w sklepach, nic więc dziwnego, że właśnie polska produkcja pomidorów jest dla wielu konsumentów sygnałem nadejścia wiosny. Nie [...]
Czytaj więcejChoć pomidory nie należą do zbyt wymagających roślin uprawnych i mogą odnaleźć się na większości gatunków podłoża – warto przy ich uprawie wziąć sobie do serca kilka wskazówek, dzięki którym […]
Mówi się, że Polska przoduje w uprawie buraków i ziemniaków. Do tych grup warzyw należy jeszcze dodać ogórki, które nie dość, że są prawdziwym skarbem eksportowym, to jeszcze stanowią jeden […]
Pomidory są nie tylko smacznym dodatkiem do wielu potraw, ale i ważnym źródłem witamin i minerałów. W Polsce są uprawiane przez rolników oraz w ogrodach przydomowych. W tym wpisie przyjrzymy […]
Już na przełomie marca i kwietnia zaczyna się sezon na polskie pomidory szklarniowe. To jedne z pierwszych krajowych warzyw, jakie można nabyć w sklepach, nic więc dziwnego, że właśnie polska […]
Pomidory należą do lubianych warzyw. Polskie rolnictwo stawia na nie, dzięki czemu dostępne są one na wyciągnięcie ręki. Możliwa jest ich również samodzielna hodowla. Oto kilka informacji, jakie przydać się […]
Warzywa są jednymi z najważniejszych produktów spożywczych, które powinny znaleźć się na każdym talerzu. Buraki, marchewki, seler i wiele innych warzyw dostarczają nam cennych składników odżywczych i wpływają pozytywnie na […]
Kiedy słyszymy słowo „burak”, od razu przed oczami mamy barszcz wigilijny, zasmażane buraczki obok kotleta schabowego, albo ćwikłę. A buraki w kuchni można wykorzystać na o wiele więcej ciekawych sposobów: […]
Soki warzywne 100% Soki warzywne w porównaniu do soków mają mniej atrakcyjny smak, a to ze względu na mniejszą zawartość cukru, który podbija smak każdego jedzenia. W niektórych warzywach jest […]
Wartość odżywcza selera: 16 kalorii na 100 g Sok z selera witaminy: A (4490IU) C 3,1 mg B6 (0.1 mg, 4% dziennej dawki) kwas foliowy (14.0 mcg, 3% dziennej dawki) B5 (0.1 mg) […]
Sok z pietruszki jest bardzo zdrowy ze względu na dużą zawartość witamin i mikroelementów jednak w nadmiernych ilościach może szkodzić i nie każdemu jest zalecany. Przede wszystkim powinny uważać kobiety […]
Czym jest seler? Seler to roślina bagienna, która pochodzi z tej samej rodziny co marchew i pietruszka. Ma długie, jędrne, jasnozielone włókniste łodygi i rośnie w pęczkach po około 8 do 10. […]
Buraki – informacje Wszystkie buraki są roślinami pochodzącymi od buraka dzikiego Beta vulgaris, rosnącego na Bliskim Wschodzie. Burak zwyczajny, uprawiany w Polsce, jest rośliną roczną lub dwuletnią, przebarwioną na czerwono, […]
W ostatnich latach popularność napoi roślinnych w Polsce diametralnie wzrosła. Jeszcze niedawno mało kto słyszał o wegańskim „mleku”, gdy dziś obecne są praktycznie w każdym sklepie czy dyskoncie. Trafiają do rąk wielu […]
Dla jednych to codzienny składnik kanapki a innym kojarzy się tylko z zabawą z dzieciństwa. Mowa oczywiście o pomidorze, czy też miłosnym jabłku (z francuskiego – pomme d`amour). Czy jeden […]