Odmiana Tomimaru Muchoo

Soki pomidorowe pochodzą z pomidorów mięsistych odmiany Tomimaru Muchoo. Odmiana cechuje się kulistymi owocami o malinowoczerwonej barwie. Masę pomidorów szacuje się na ok. 160 – 180 g. Charakterystyczne dla odmiany są również wąskie blaszki liściowe oraz długie, kształtne i pachnące szypułki. Gęsty miąższ i delikatny słodki aromat z pewnością zachwycą koneserów wyjątkowego smaku.

Odmiana Enroza

Pomidory pochodzące z tej odmiany są duże, mięsiste i długo zachowują świeżość. Zwykle owoce osiągają masę 170 – 200 g, są delikatnie spłaszczone, z gładką skórką o intensywnym różowoczerwonym kolorze. Pomidory cechuje również pachnąca, długa szypułka. Pomidory odmiany Enroza znalazły wielu zwolenników ze względu na swój doskonały smak.

ZAPYLANE PRZEZ TRZMIELE

pomidory zapylane przez trzmiele, uprawa pomidorów

Zbiory pomidorów

Sezon uprawy pomidorów w naszym gospodarstwie trwa od lutego do listopada. Zbiory pomidorów trwają od kwietnia/maja do końca sezonu. Zapylane są naturalnie przez trzmiele mieszkające w ulach rozmieszczonych na stałe pomiędzy roślinami. Wielkość pomidorów nigdy nie jest jednakowa. Najciekawsze walory smakowe prezentują największe owoce, jednak występuje ich stosunkowo mało. Zazwyczaj zbiera się pomidory średniej wielkości przedstawione na zdjęciach poniżej. Soki powstają z pomidorów różnej wielkości.