SOK POMIDOROWY

Nasze soki pomidorowe przygotowujemy w różnych wariantach: z dodatkiem soli i pieprzu, bazylii, oregano, ostrej papryki lub bez przypraw. Żadne soki nie zawierają koncentratu, ani przecieru pomidorowego oraz innych substancji zagęszczających. Nie dodajemy do soku cukru, ani wody. Nie są konserwowane, ale są pasteryzowane w temperaturze ok 80 st. C 1 raz. Zawartość kalorii (ok 17 kcal na 100 ml) jest 3 razy mniejsza niż w soku jabłkowym (ok 47 kcal na 100 ml). 1 kg pomidorów daje około 800 ml gęstego soku pomidorowego bez pestek i skórek. Sok zawiera miąższ. Dostępne w opakowaniach 0,33L, 0,75L, 3L i 5L. Nasz firmowy sok pomidorowy jest sokiem przecierowym, z miąższem, nadaje się do ponownego przerabiania na gęste passaty lub sosy pomidorowe.

Dostępne smaki:

 

– bez przypraw
– ziołowy (z bazylią lub oregano)
– ostry (z ostrą papryką)
– z solą i pieprzem

Sprawdź inne smaki >>

SOK POMIDOROWY - WŁAŚCIWOŚCI

Właściwości soku pomidorowego znane sa już od dawna. Wyróżnia go przede wszystkim wysoka zawartość likopenu (9037 µg/ 100 g), którego po obróbce cieplej jest jeszcze więcej niż w surowych pomidorach. Sok pomidorowy to sprawdzony sposób m. in. na odchudzanie i łagodzenie objawów kaca. Wzmacnia układ odpornościowy i obniża poziom cholesterolu, a także reguluje trawienie i wspomaga pracę oczu. Sok pomidorowy zawiera witaminy: B6, B2, K, C, A. Sok pomidorowy cieszy się coraz większą popularnością ze względu na bogactwo witamin oraz niską kaloryczność. Często stosowany jest w dietach owocowych lub sokowych. Soki pomidorowe to jedne z najzdrowszych dostępnych soków, są tez najmniej kaloryczne ze względu na dużą zawartość wody w owocach pomidorów.

 

 

 

 

SOK POMIDOROWY - WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość kaloryczna – 17,0 kcal / 100 ml
Białko – 0,85 g
Węglowodany – 3,53 g
Tłuszcze – 0,29 g
Cholesterol – 0,0 mg
Błonnik – 0,4 g

SOKI POMIDOROWE

soki pomidorowe, naturalny sok pomidorowy nfc
sok pomidorowy naturalny bez konserwantów
soki pomidorowe, sok pomidorowy tłoczony na zimno

Sok pomidorowy - zalety

Zalety soku pomidorowego nie zawsze były doceniane. Dzisiaj wiemy, że pomidory zawierają likopen, a poddając je obróbce cieplnej jego wchłanialność do organizmu zwiększa się kilkakrotnie. Pomidory w postaci soku, sosu, zupy pomidorowej czy ketchupu są zdrowsze niż na surowo. Sos pomidorowy możemy również uzyskać domowym sposobem odparowując 50% soku pomidorowego naszej produkcji. Dzięki dużej zawartość miąższu sok jest gęsty i z łatwością można go zagęścić i doprawić. Sok pomidorowy często jest polecany na odchudzanie, nie powoduje zgagi, nie zawiera konserwantów i jest bezpieczny również dla dzieci.
pomidory, soki pomidorowe