Barszcz Ukraiński
Możemy spierać się czy z naszymi wschodnimi sąsiadami czy ukraiński barszcz to potrawa typowo polska czy raczej ukraińska. Pewne jest natomiast, że zarówno my, jak i Ukraińcy równie chętnie zajadamy się tą sycącą i bardzo pożywną zupą. Barszczyk ukraiński to doskonała alternatywa dla czerwonego barszczu z uszkami czy rosołu. Z powodzeniem możemy podawać go nie tylko na co dzień, ale i od święta. Odpowiednio doprawiony i efektownie ozdobiony stanowić będzie pyszne, ale i efektownie prezentujące się danie.
Barszcz na zimę
Barszcz Ukraiński to jedna z najbardziej znanych ukraińskich zup warto gotować szczególnie w zimie. W sklepach z łatwością znajdziemy produkty, które są potrzebne do jej wykonania, a kiedy wrócimy do domu po ciężkim dniu pracy chętnie sięgniemy po danie ciepłe, aromatyczne i sycące. Danie idealne na chłodne i szare dni. Zaznaczyć trzeba, że na skosztowanie zupy nie będziemy musieli długo czekać, ponieważ czas jej przyrządzenia jest dość krótki.
Co będzie nam potrzebne do zrobienia barszczu po ukraińsku?
Barszcz ukraiński – składniki:
- 4 buraki
- 1 marchewka
- pół pora
- pietruszka
- kilka listków białej kapusty
- 3 łyżki fasoli „jaśka”
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- czosnek do smaku
- bulion drobiowy
- mała cebulka
- 2 duże ziemniaki
- natka pietruszki zielonej
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżeczka soku cytrynowego
- pół szklanki śmietany 18%
- łyżka mąki, przyprawy do smaku
Jak zrobić czerwony barszcz ukraiński?
Przygotowanie barszczu ukraińskiego rozpoczynamy od opłukania fasolki. Zalaną wodą odstawiamy ją na 12 godzin. Po odczekaniu gotujemy fasolę w tej samej wodzie. Dodajemy sól, listki laurowe i ząbek czosnku. Bulion stawiamy na gaz. Gotujemy w nim włoszczyznę z liściem laurowym i zielem angielskim oraz poszatkowaną kapustę. Po paru minutach dodajemy uprzednio posiekaną cebulę oraz umyte, obrane i pokrojone w kostkę kartofle. Gotujemy, dodajemy fasolkę i wywar, w którym się moczyła i już raz gotowała. Następnie trzemy na tarce buraki. Wrzucamy je do naszej zupy. Dodajemy sok z cytryny. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat. Dodajemy śmietankę połączoną z łyżką zupy i mąką. Doprawiamy. Barszcz ukraiński podajemy na ciepło, dekorujemy zieloną natką. Zamiast niej możemy użyć świeżego koperku. Dodatkowo po nalaniu zupy do półmisków możemy każdą porcję z osobna ozdobić keksem śmietany. Jeżeli jesteś zapracowany i nie masz czasu na gotowanie barszczu ukraińskiego wg przepisu można też w szybki sposób zrobić barszcz na bazie tłoczonego na zimno soku z buraka z dodatkiem butelki zakwasu z buraka. Razem wszystko zagotować. To najszybszy sposób na barszcz ukraiński bez obierania buraków.
Barszcz ukraiński na mięsie
W bardziej sytej wersji barszcz ukraiński przygotować możesz na wieprzowinie bądź wołowinie. Do barszczu możemy dodać także grzyby. Na Ukrainie do barszczu obowiązkowo dodaje się czosnek, a dodatkiem do zupy powinny być pyszne pampuszki – tutejsze babeczki, których wyborny smak podkreśla sos czosnkowy, którym polane są tuż przed podaniem. Polecamy też nasz sok z buraka lub sok pomidorowy.