Naturalny probiotyk czyli kiszonki z warzyw i owoców
Kiszonki to rodzaj przetworów, czyli sposób utrwalania żywności, będący skarbnicą substancji odżywczych. Pozytywnie wpływają na organizm i zdrowie.
Co zawierają kiszonki?
Przede wszystkim to źródło kwasu mlekowego, powstałego w procesie fermentacji. Substancja ta oczyszcza organizm oraz wzmacnia naszą odporność chroniąc przed zachorowaniami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.
Czy picie kiszonych soków jest zdrowe?
Kiszonki dostarczają witamin: B1, B2, B. Regulują one metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów oraz węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Jednak wbrew powszechnej opinii nie mają więcej witaminy C niż świeże warzywa i owoce. Kiszonki zawierają dużo soli, która w nadmiarze szkodzi. Dlatego należy je jadać z umiarem, jako dodatek (dotyczy to zwłaszcza nadciśnieniowców). Kiszonki najlepiej jadać na surowo – gotowanie pozbawia je witaminy C i dobroczynnych bakterii.
Artykuł: „Żółty talerz – Czyli co kryją w sobie żółte warzywa i owoce”
Co możemy kisić?
Do kiszenia nadają się produkty z dużą zawartością cukru i wody, od ich proporcji zależy tempo pierwszej fazy fermentacji. Poza kapustą i ogórkami mogą to być: buraki, kalafiory, pomidory, marchew, biała rzodkiew, cebula, czosnek, fasolka szparagowa, botwinka, bakłażany, papryka, a nawet owoce: cytryny, śliwki, jabłka i gruszki, a także truskawki czy rabarbar. Produkty muszą być świeże, zdrowe i dojrzałe.
Ciekawostka:
Warzywa i owoce w czasie fermentacji tracą kalorie! Jeden średni ogórek lub miseczka kapusty to tylko 12 kcal! To skutek spadku zawartości cukru i zwiększenia ilości wody. W czasie kwaszenia pod wpływem bakterii mlekowych dochodzi do przekształcenia cukru zawartego w warzywach i owocach w kwas mlekowy, który jest świetnym konserwantem. Zobacz jak smakuje zakwas buraczany.
1 thought on “Naturalny probiotyk czyli kiszonki z warzyw i owoców”
Comments are closed.
[…] Czytaj również o Kiszonkach czyli naturalnych probiotykach z warzyw i owoców […]