Zdrowie
Czy podatek cukrowy dotyczy soków naturalnych 100%?

Czy podatek cukrowy dotyczy soków naturalnych 100%?

Od 01. stycznia 2021r. w Polsce wprowadzono nowy „podatek cukrowy”, który dotyczy wszystkich napojów słodzonych, tzn. takich, które zawierają dodany cukier. Czy podatek dotknie również soki naturalne? Na szczęście nie! Soki tłoczone na zimno NFC 100% są już naturalnie słodkie przez zawartość naturalnie występującej fruktozy w owocach, z których są wyciskane. Nasze soki nie zawierają sacharozy, czyli zwykłego cukru, wiec podatek nie wpłynie na ich cenę. Podatek cukrowy dotknie przede wszystkim napoje takie jak coca – cola, pepsi, mirinda, napoje energetyczne itp, czyli napoje najbardziej dosładzane cukrem, sacharozą. Soki naturalne nie są dosładzane, nie są również produkowane z soków zagęszczonych, soki tłoczone bezpośrednio z owoców i warzyw są zdrowsze i wykazują niską kaloryczność, niski indeks glikemiczny oraz powolna przyswajalność naturalnie występujących cukrów.

Czym się różni cukier od cukru

Każdy z nas słyszał, że powinniśmy ograniczyć spożycie „cukrów”. Ale czym one dokładnie są? Gdzie się znajdują? Czemu nas nimi tak straszą? I przede wszystkim czym różni się cukier z owoców od tego z cukiernicy czy uwielbianych przez nas słodyczy? Na początek, warto wyjaśnić, że „cukrem” kolokwialnie nazywamy cukry dodane, czyli takie, które nie występują naturalnie w żywności. Do cukrów dodanych zaliczymy m.in. powszechnie stosowany cukier biały czy też syrop glukozowo-fruktozowy, który zawierają słodycze czy słodzone napoje (napoje gazowane i niegazowane, nektary czy wody smakowe). Substancje te są nośnikiem energii, niczego ponadto, a więc stanowią źródło pustych kalorii. Spożywając jabłko, czy inny owoc lub sok oprócz kalorii (energii) dostarczamy aż 20 mg wartościowych składników na każdy 1 g cukru. Pod pojęciem wartościowych składników kryją się witaminy (m.in. C, z grupy B, E, β-karoten), składniki mineralne (potas, magnez, wapń), błonnik pokarmowy, kwasy organiczne, polifenole czy inne antyoksydanty. W teorii mamy nadal do czynienia z glukozą, fruktozą czy sacharozą (cukier stołowy), czyli połączeniem dwóch pierwszych. Jednak właśnie te 20 mg naturalnie występujących mikroelementów sprawia, że warto sięgać po owoce i warzywa np. w postaci soku.

Syrop glukozowo – fruktozowy

Cukry dodane powodują szybki wzrost glukozy we krwi i w ten sposób jej ilość przewyższa nasze zapotrzebowanie na energie. Nadmiar cukru przekształcany jest w  trójglicerydy, gromadzone w tkance tłuszczowej. Zwiększona ilość tłuszczu brzusznego odpowiada zaś za rozwój zespołu metabolicznego, czyli dyslipidemii, cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia. Za szczególnie szkodliwe uważa się produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym.  Zawarta w nim fruktoza nasila lipogenezę de novo (syntezę tłuszczu), oporność tkanek na insulinę zwiększając ryzyko cukrzycy czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Wiąże się także z nasileniem stresu oksydacyjnego, rozwojem hiperurykemii, kamieni nerkowych i zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym.
Ponadto, fruktoza w przeciwieństwie do glukozy nie daje nam uczucia sytości. Spożywając m.in. napoje bogate w ten cukier jemy więcej, wciąż będąc godnym, a w związku z tym jesteśmy narażeni na rozwój otyłości!

Fruktoza nie taka zła

Nie bójmy się jednak tej fruktozy, którą znajdziemy w owocach i sokach z nich powstałych! Dlaczego? Zawartość fruktozy w owocach nie jest duża. Ich umiarkowane spożycie (poniżej 10 g fruktozy w posiłku czyli np. 1 duże jabłko) pomaga regulować poziom glukozy we krwi i poprawia jej tolerancję. Owoce nie są źródłem pustych kalorii, a dostarczają szereg innych wartości. Fruktoza wraz z błonnikiem odpowiadają za niższy indeks glikemiczny produktów, nie powodując nagłych skoków glukozy we krwi.

Soki bez cukru

Picie soków może w znaczący sposób ograniczyć spożycie słodyczy i słodzonych napoi! Umiarkowane spożycie soków wiąże się m.in. z 24 % niższym ryzykiem udaru, czy 17 % chorób układu krążenia. Hamuje pogorszanie się funkcji poznawczych. Ponadto, może działać kardioprotekcyjnie,  zmniejszać peroksydację lipidów czy poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi.  Aż 1 na 7 zgonów z przyczyn sercowo naczyniowych może wynikać z niedostatecznej konsumpcji owoców, a 1 na 12 warzyw! Wprowadzenie naturalnych soków do codziennej diety pomaga nam zwiększyć ogólne spożycie owoców i warzyw. Regularne picie wzmacnia odporność, pozwala uzupełnić witaminy, minerały czy antyoksydanty w diecie sprzyjając naszemu zdrowiu. Wspomniany błonnik usprawnia pracę naszych jelit, antyoksydanty hamują proces starzenia się czy zmniejszają ryzyko nowotworów.

Co może być sokiem?

Kończą, chciałabym wyjaśnić i podkreślić co nazywamy sokiem w powyższym tekście . Z założenia, sok to produkt składający się w 100 % z owoców lub warzyw, zawierający tylko naturalnie występujące w surowcu składniki (bez dodatku wody!). Czym innym są nektary czy napoje owocowe, w których znajdziemy głównie cukier i wodę, a także barwniki. Składniki naturalne będą stanowiły tylko niewielki dodatek. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia nasza dieta powinna składać się z minimum 400-500 g owoców i warzyw z czego maksymalnie ¼ mogą stanowić owoce a ¾ warzywa. „Umiarkowana konsumpcja” soków według polskich zaleceń to 1 szklanka dziennie. Najniższą kalorycznością wykazują się soki pomidorowe i soki buraczane.

Artykuł: „Pij sok marchwiowy, będziesz zdrowy!”

0