Zdrowie
Zielono mi- czyli co kryją w sobie zielone warzywa i owoce?

Zielono mi- czyli co kryją w sobie zielone warzywa i owoce?

Czy wiesz że?

Kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartości odżywcze dostarczanego do organizmu pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który: wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki. Dlatego warto do każdego posiłku dodawać choćby niewielką ilość rzeżuchy lub szczypiorku, aby nasze dania były smaczne i zdrowe.

Amerykańscy Naukowcy dzielą warzywa i owoce na pięć kolorów:

  1. zielone – brokuły, szpinak, szczypiorek czy ogórki,
  2. białe – seler, pietruszka, czosnek, kalafior czy kapustę,
  3. czerwone – wiśnie, porzeczki, pomidory, papryka czy buraki,
  4. żółte – cytryna, dynia, kukurydza, fasola czy banany,
  5. niebieskie (purpurowe) – jagody, bakłażan, śliwki, kapusta czy porzeczki.

Artykuł: Sok z buraka – naturalny napój krwiotwórczy

Jak zdrowo jeść?

Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania zieleń w diecie powinna występować trzy razy dziennie w przypadku warzyw i dwa razy dziennie dla owoców z każdej grupy kolorystycznej.

Co ma w sobie zieleń?

Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik, który absorbuje energię słoneczną, bierze udział w transportowaniu tlenu, witamin oraz azotu. Zielone owoce oraz warzywa są jednymi z najzdrowszych występujących w przyrodzie. Najlepiej spożywać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych. Zielone warzywa oraz owoce zawierają kwas foliowy, który zaliczany jest do witamin z grupy B. Dieta bogata w zielone warzywa zalecana jest szczególnie kobietą, które planują w najbliższym czasie zajście w ciążę, w trakcie ciąży jak również w okresie karmienia piersią jako naturalne źródło pozyskiwania tego cennego składnika odżywczego.

Porada z medycyny Babci Zosi:

Zachęcamy do spożywania warzyw i owoców gdyż są zdrowe, pyszne a do tego tanie. Jeśli nie masz pomysłu na sałatkę, zupę krem czy inne danie z udziałem zieleniny, skorzystaj z naszego przepisu na koktajl „Supermocy” idealny na lekkie śniadanie. Nie zapominajmy że to co pijemy również wpływa na nasze zdrowie. Płynne posiłki są idealną alternatywą dla „niejedzących” śniadań a przy okazji smothie możemy łączyć kolory żywności i tym samym podać bombę witaminową w jednej szklance.

Zielony Koktajl Supermocy

Składniki na 800 ml:

  • 130 g świeżego szpinaku
  • ½ awokado
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 średniej wielkości banan
  • 1 cytryna
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć.
  2. Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazdo nasienne.
  3. Wyciągnąć miąższ z awokado.
  4. Wycisnąć sok z jednej cytryny.
  5. Banana obrać ze skórki.
  6. Szpinak, banana, jabłko, awokado, sok z cytryny i połowę wody zmiksować blenderem lub w malakserze. Następnie dalej miksując, dolewać stopniowo resztę wodę, do otrzymania pożądanej gęstości.
  7. Serwować najlepiej od razu.
  8. Na zdrowie! 🙂

Zobacz też jak działa sok pomidorowy lub sok z buraka.

0

Dodaj komentarz