Zdrowie w kolorze bieli- czyli co kryją w sobie białe owoce i warzywa?
Co ma w sobie biały owoc?
Białe owoce są doskonałym źródłem kwercetyny – związku, który zapobiega stanom zapalnym w organizmie i ma działanie antyrakowe. Holenderscy badacze przeprowadzili również badania, które miały na celu wykazanie związku pomiędzy spożywaniem określonych porcji białych owoców na zapadalność na udar. Okazało się, że stopniowe zwiększanie dawek o około 3 gramy białych owoców dziennie, przekładało się w sposób bezpośredni na obniżenie ryzyka udaru o 10%. Doszli oni również do wniosków że im rośliny jaśniejsze, tym bardziej chronią przed jednym z najgroźniejszych skutków chorób układu krążenia.
Białe owoce
Ponadto białe owoce różnią się od siebie swoistym dla nich składem i właściwościami. Gruszki na przykład są doskonałym źródłem błonnika i potasu. Jabłka natomiast to jedne z najzdrowszych na świecie owoców. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu hamują proces starzenia i obumierania komórek. Są świetnym sposobem na walkę z podwyższonym cholesterolem, to może być inny biały owoc lub warzywo- ważny jest kolor. Sprawdź jak smakuje naturalny sok jabłkowy.
Co ma w sobie białe warzywo?
Oczywiście nie możemy zapomnieć również o drogocennych właściwościach dla naszego zdrowia jakie zawierają białe warzywa. Posiadają bowiem w sobie spore ilości związków siarki, które ograniczają osadzanie się płytek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych. Obniżają ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, raka piersi i prostaty oraz równoważą poziom hormonów, obniżając tym samym ryzyko chorób nowotworowych na tle hormonalnym.
Artykuł: Dlaczego tak ważne jest nawodnienie organizmu?
Warzywa w kolorze bieli kryją w sobie bogactwo składników leczniczych. Przykładowo cebula obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zakrzepom i działa bakteriobójczo, a do tego oczyszcza drogi oddechowe z drobnoustrojów. Natomiast kalafior zawiera sulforafan, siarkoorganiczny związek chemiczny, który zabija komórki macierzyste raka, spowalniając w ten sposób rozrost nowotworu. Sulforafan w kalafiorze i innych warzywach znacznie poprawia ciśnienie krwi i funkcjonowanie nerek.
Zachęcamy do skorzystania z przepisu na pyszną zupę krem z białych warzyw:
SKŁADNIKI 4 – 6 PORCJI
- 30 g masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 ziemniak
- 300 g kalafiora (mrożonego)
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 750 ml bulionu
- 250 ml mleka + 125 ml kremówki
PRZYGOTOWANIE
- W większym garnku na maśle, na małym ogniu, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, w międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora.
- Dodać obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Jeśli mamy dodajemy też obrany i pokrojony na plasterki topinambur. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 – 2 minuty.
- Dodać ciecierzycę wraz z zalewą, gorący bulion, doprawić solą, białym pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut.
- Na koniec dodać mleko i śmietankę i zmiksować na krem w kielichu stojącego blendera.
- Na zdrowie 🙂