Site icon

Żółty talerz- Czyli co kryją w sobie żółte warzywa i owoce

To już piąty, ostatni artykuł z serii „kolor żywności ma znaczenie”. Przekazaliśmy wam swoją wiedzę w zakresie składników odżywczych, wpływu koloru posiłku na zdrowie jak również zdradziliśmy kilka zdrowych i smacznych przepisów aby każdy mógł przekonać się jak w łatwy sposób wprowadzić kolorowe produkty do codziennej diety. Do kategorii żółtych produktów zaliczamy również owoce i warzywa z pomarańczowym miąższem.

Co kryje w sobie żółty (oraz pomarańczowy) kolor?

Żółty kolor w żywności jest przede wszystkim dobry dla naszych oczu. Zapobiega on pogorszeniu się wzroku, usprawnia również pracę mózgu, pomaga ukoić nerwy a przy tym spowalnia procesy starzenia. Zawierają przede wszystkim beta-karoten, który aby dobrze się wchłaniał, potrzebuje  tłuszczu. Dlatego do potraw z marchwi czy dyni warto dodawać olej lub masło, a owoce miksować z jogurtem czy śmietaną. Z kolei robiąc soki, stawiaj na te przecierowe, mętne i z cząstkami owoców. Podczas klarowania i przecedzania traci się bowiem dużo karotenu. Przykładem są soki marchwiowe tłoczone na zimno na temat których więcej informacji znajdziecie tutaj: https://polskiepomidory.com.pl/pij-sok-marchwiowy-bedziesz-zdrowy/

Co ma w sobie żółty (oraz pomarańczowy) owoc?

Swój kolor zawdzięcza karotenoidom – barwnikom roślinnym pełniącym nieocenioną rolę w ochronie naszego zdrowia. Karotenoidy jako przeciwutleniacze chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieni UV. Podobną, ochronną rolę pełnią także w organizmie człowieka. Karotenoidy, podobnie jak inne fitoskładniki, nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka, dlatego powinny być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. W postaci świeżych owoców i warzyw lub soków owocowych, wyprodukowanych na ich bazie. Przykładem jest  pomarańcza- jedna pomarańcza dziennie lub 100 ml soku pomarańczowego pomoże w funkcjonowaniu całego organizmu, oczyści krew, zadziała jako wewnętrzny środek odkażający, tonizujący i wzmacniający. Cytryna działa antybakteryjnie, banan to znowu bomba potasu dla naszego organizmu.

Czytaj też: Co kryją w sobie czerwone warzywa i owoce

Co ma w sobie żółte (oraz pomarańczowe) warzywo?

Żółte (oraz pomarańczowe) warzywa zawierają przede wszystkim karoteny, które zamieniane są w naszym ciele w witaminę A, która poprawia stan włosów, paznokci oraz skóry.  Poza tym to również źródło potasu oraz witaminy C. Przykładem jest między innymi marchew- to najbogatsze wśród owoców i warzyw źródło beta–karotenu, który jest prowitaminą A o najwyższej aktywności. Również papryka żółta  – zawiera bardzo dużo luteiny i zeaksantyny, unieszkodliwiają one wolne rodniki w siatkówce oka dzięki czemu mamy lepszy wzrok. Papryka posiada także dużo witaminy B, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, miedzi i błonnika. Sprawdź tutaj nasze soki jabłkowe oraz soki pomidorowe.

Zachęcamy do skorzystania z przepisu na Żółte smoothie:

Składniki na 800ml :

  • 4 banany,
  • 5 brzoskwiń,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 mango,
  • 1 jogurt.
  • 200 ml wody

Przygotowanie:

  1. Banany i mango obrać, pokroić na kawałki, dodać 4 brzoskwinie.
  2. Wszystkie owoce zmiksować.
  3. Dodać do nich wyciśnięty sok z pomarańczy oraz wodę.
  4. Przelać smoothie do szklanek, ozdobić jogurtem i kawałkami brzoskwini.
  5. Na zdrowie 🙂