Site icon

Zielono mi- czyli co kryją w sobie zielone warzywa i owoce?

zielone warzywa, salata, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie

zielone warzywa, salata, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie

Czy wiesz że?

Kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartości odżywcze dostarczanego do organizmu pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który: wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki. Dlatego warto do każdego posiłku dodawać choćby niewielką ilość rzeżuchy lub szczypiorku, aby nasze dania były smaczne i zdrowe.

Amerykańscy Naukowcy dzielą warzywa i owoce na pięć kolorów:

  1. zielone – brokuły, szpinak, szczypiorek czy ogórki,
  2. białe – seler, pietruszka, czosnek, kalafior czy kapustę,
  3. czerwone – wiśnie, porzeczki, pomidory, papryka czy buraki,
  4. żółte – cytryna, dynia, kukurydza, fasola czy banany,
  5. niebieskie (purpurowe) – jagody, bakłażan, śliwki, kapusta czy porzeczki.

Artykuł: Sok z buraka – naturalny napój krwiotwórczy

Jak zdrowo jeść?

Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania zieleń w diecie powinna występować trzy razy dziennie w przypadku warzyw i dwa razy dziennie dla owoców z każdej grupy kolorystycznej.

Co ma w sobie zieleń?

Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik, który absorbuje energię słoneczną, bierze udział w transportowaniu tlenu, witamin oraz azotu. Zielone owoce oraz warzywa są jednymi z najzdrowszych występujących w przyrodzie. Najlepiej spożywać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych. Zielone warzywa oraz owoce zawierają kwas foliowy, który zaliczany jest do witamin z grupy B. Dieta bogata w zielone warzywa zalecana jest szczególnie kobietą, które planują w najbliższym czasie zajście w ciążę, w trakcie ciąży jak również w okresie karmienia piersią jako naturalne źródło pozyskiwania tego cennego składnika odżywczego.

Porada z medycyny Babci Zosi:

Zachęcamy do spożywania warzyw i owoców gdyż są zdrowe, pyszne a do tego tanie. Jeśli nie masz pomysłu na sałatkę, zupę krem czy inne danie z udziałem zieleniny, skorzystaj z naszego przepisu na koktajl „Supermocy” idealny na lekkie śniadanie. Nie zapominajmy że to co pijemy również wpływa na nasze zdrowie. Płynne posiłki są idealną alternatywą dla „niejedzących” śniadań a przy okazji smothie możemy łączyć kolory żywności i tym samym podać bombę witaminową w jednej szklance.

Zielony Koktajl Supermocy

Składniki na 800 ml:

  • 130 g świeżego szpinaku
  • ½ awokado
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 średniej wielkości banan
  • 1 cytryna
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć.
  2. Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazdo nasienne.
  3. Wyciągnąć miąższ z awokado.
  4. Wycisnąć sok z jednej cytryny.
  5. Banana obrać ze skórki.
  6. Szpinak, banana, jabłko, awokado, sok z cytryny i połowę wody zmiksować blenderem lub w malakserze. Następnie dalej miksując, dolewać stopniowo resztę wodę, do otrzymania pożądanej gęstości.
  7. Serwować najlepiej od razu.
  8. Na zdrowie! 🙂

Zobacz też jak działa sok pomidorowy lub sok z buraka.