Czy wiesz że?
Kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartości odżywcze dostarczanego do organizmu pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który: wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki. Dlatego warto do każdego posiłku dodawać choćby niewielką ilość rzeżuchy lub szczypiorku, aby nasze dania były smaczne i zdrowe.
Amerykańscy Naukowcy dzielą warzywa i owoce na pięć kolorów:
- zielone – brokuły, szpinak, szczypiorek czy ogórki,
- białe – seler, pietruszka, czosnek, kalafior czy kapustę,
- czerwone – wiśnie, porzeczki, pomidory, papryka czy buraki,
- żółte – cytryna, dynia, kukurydza, fasola czy banany,
- niebieskie (purpurowe) – jagody, bakłażan, śliwki, kapusta czy porzeczki.
Artykuł: Sok z buraka – naturalny napój krwiotwórczy
Jak zdrowo jeść?
Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania zieleń w diecie powinna występować trzy razy dziennie w przypadku warzyw i dwa razy dziennie dla owoców z każdej grupy kolorystycznej.
Co ma w sobie zieleń?
Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik, który absorbuje energię słoneczną, bierze udział w transportowaniu tlenu, witamin oraz azotu. Zielone owoce oraz warzywa są jednymi z najzdrowszych występujących w przyrodzie. Najlepiej spożywać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych. Zielone warzywa oraz owoce zawierają kwas foliowy, który zaliczany jest do witamin z grupy B. Dieta bogata w zielone warzywa zalecana jest szczególnie kobietą, które planują w najbliższym czasie zajście w ciążę, w trakcie ciąży jak również w okresie karmienia piersią jako naturalne źródło pozyskiwania tego cennego składnika odżywczego.
Porada z medycyny Babci Zosi:
Zachęcamy do spożywania warzyw i owoców gdyż są zdrowe, pyszne a do tego tanie. Jeśli nie masz pomysłu na sałatkę, zupę krem czy inne danie z udziałem zieleniny, skorzystaj z naszego przepisu na koktajl „Supermocy” idealny na lekkie śniadanie. Nie zapominajmy że to co pijemy również wpływa na nasze zdrowie. Płynne posiłki są idealną alternatywą dla „niejedzących” śniadań a przy okazji smothie możemy łączyć kolory żywności i tym samym podać bombę witaminową w jednej szklance.
Zielony Koktajl Supermocy
Składniki na 800 ml:
- 130 g świeżego szpinaku
- ½ awokado
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1 średniej wielkości banan
- 1 cytryna
- 200 ml wody
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyć.
- Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazdo nasienne.
- Wyciągnąć miąższ z awokado.
- Wycisnąć sok z jednej cytryny.
- Banana obrać ze skórki.
- Szpinak, banana, jabłko, awokado, sok z cytryny i połowę wody zmiksować blenderem lub w malakserze. Następnie dalej miksując, dolewać stopniowo resztę wodę, do otrzymania pożądanej gęstości.
- Serwować najlepiej od razu.
- Na zdrowie! 🙂
Zobacz też jak działa sok pomidorowy lub sok z buraka.