Sok jabłkowy to najbardziej popularny sok występujący w postaci zarówno soku jednosmakowego, jak również mieszanki kilku soków owocowych. Sok jabłkowy tłoczony bezpośrednio z jabłek zawiera przede wszystkim pektyny, które są rozpuszczalnym w wodzie błonnikiem. Pektyny zapewniają uczucie sytości, wykazują zdolność ograniczania wchłaniania tłuszczów (m.in. niekorzystnego dla naszego organizmu cholesterolu LDL) i zapobiegają cukrzycy. Sok jabłkowy to źródło witamin z grupy B, ale przed wszystkim witaminy C – wzmacniającej odporność, kondycję naczyń krwionośnych oraz niezbędnej do syntezy kolagenu w naszej skórze.Sok jabłkowymieszamy również z innymi sokami, np. z sokiem z czarnej porzeczki, sokiem z wiśni, sokiem z malin lub zparzoną miętą.
Soki jabłkowe mieszane
Soki jabłkowe mieszane występują sezonowo, w zależności od dostępności owoców. Sok może się rozwarstwiać po pewnym czasie, jednak jest to zjawisko naturalne przez zawartość miąższu, dlatego przed wypiciem sok należy wstrząsnąć. Sok jabłkowy ma niski indeks glikemiczny.
Kaloryczność wynosi ok. 45 kcal / 100 ml.
Sok jabłkowy indeks glikemiczny – 41.
Surowe jabłka indeks glikemiczny – 35.
Za wysoki indeks glikemiczny uznaje się powyżej 70.
Zgodnie z tabelami Atkinson RD et al. (2008):
– niski Indeks Glikemiczny IG≤55
– średni Indeks Glikemiczny 55<IG<70
– wysoki Indeks Glikemiczny IG≥70
– sok jabłkowy 100%
– sok jabłkowo – porzeczkowy
– sok jabłkowo – marchwiowy
– sok jabłkowo – gruszkowy
– sok jabłkowo – wiśniowy
– sok jabłkowo – aroniowy
Sok jabłkowy ma wiele zalet. Spożywanie codziennie jabłek lub soku z jabłek wzmacnia odporność i dostarcza dużą dawkę witaminy C.
Poprawia również pracę jelit i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym:
– wzmacnia układ odpornościowy,
– neutralizuje działanie wolnych rodników,
– wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn, ze względu na sporą dawkę błonnika,
– pomaga przywrócić prawidłowy profil lipidowy krwi oraz normalizuje glikemię, dzięki pektynom,
– wpływa na regulację gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie, z uwagi na obecny w soku jabłkowym potas.
Wartość kaloryczna – 45 kcal / 100 ml
Węglowodany – 11,5 g
Białko – 0,1 g
Tłuszcze – 0,13 g
Błonnik – 0 g