Sok z buraka najczęściej jest spożywany przez sportowców oraz osoby ze zbyt małą ilością czerwonych krwinek we krwi. Sok zawiera betainę, błonnik, witaminę C, potas czy żelazo. Jednak głównymi, w których upatruje się walorów poprawiających formę sportową są azotany i azotyny. To z nich powstaje tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne. Sok z buraków obniża również ciśnienie krwi, wspiera wątrobę, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała oraz spowalnia postęp demencji. Buraki mają bogaty kolor z betalainy, dlatego mogą zapobiegać rakowi. Soki buraczane zwiększają wytrzymałość mięśni również u osób z niewydolnością serca. Sok buraczany jest świetnym źródłem potasu, który jest mineralnym elektrolitem.
– Sok burak – czosnek – czarnuszka (80% burak / 20% jabłko)
Wartość energetyczna 32 kcal / 100 ml
Tłuszcz – 0 g
Węglowodany – 7 g
Białka – 0,7 g
Błonnik – 0,5 g