Soki
Czy sok z marchwi może zmienić kolor skóry?

Czy sok z marchwi może zmienić kolor skóry?

Sok marchewkowy, a kolor skóry

W tym artykule poruszymy temat jedzenia marchewki, a zmiany koloru skóry. Zadamy również pytanie czy picie soku marchewkowego zmienia kolor skóry. Czy pomarańczowa skóry jest od marchewki? Jeśli chcesz aby Twoja skóra była jędrna, gładka a do tego miała piękny koloryt sięgaj po marchewkę. Jedzenie surowej marchwi oraz picie świeżo wyciskanego z niej soku ma niesamowicie dobre działanie nie tylko dla Twojej cery, ale także i naskórka na całym ciele. Nie ma więc na co czekać – marchewki w dłoń i zabieraj się za przygotowanie marchewkowego napoju, który słusznie zwany jest przez wiele osób sokiem mającym cudowne właściwości.

Marchew zawiera potas

Odpowiednia ilość potasu w organizmie pomaga utrzymać damską skórę w dobrej formie – sprawia, że jest ona jędrna, sprężysta i gładka. Dzięki dużym potencjałom witaminy A picie soku z marchwi niweluje zmarszczki i skutecznie je wygładza. Marchewka zawiera w sobie także żelazo, miedź oraz wapń. Te składniki odżywcze także korzystnie wpływają na cerę i skórę. Warto wspomnieć także o mikrolemetach z grupy B; pomagają one młodej skórze walczyć z trądzikiem, działają anty – łojotokowo, przyspieszają gojenie się blizn. Jednocześnie marchewka jest lekka możesz więc zajadać się nią do woli – 20 dag marchwi ma tylko 20 kalorii.

Beta karoten w marchwi

Kolejny atrybut marchewki – beta karoten – składnik odżywczy, który jest coraz częściej poszukiwany przez kobiety w każdym wieku. Barwnik, który wykorzystywany jest do produkcji balsamów do opalania, pastylek poprawiających koloryt skóry czy samoopalaczach występuje także i w marchwi – prostym warzywie, które wciąż jest przez nas za mało doceniane. Alternatywą dla marchewki mogą być inne warzywa i owoce o żółtym lub czerwonym kolorze oraz w zielonych elementach jarzyn i warzyw. Możemy spotkać go więc w papryce i szpinaku, w dyni i brokułach. Sok marchwiowy najlepiej łączyć z sokiem jabłkowym lub sokiem z buraka.

Jedzenie marchewki, a kolor skóry

Czy picie soku marchewkowego zmienia kolor skóry? Tą zależność znamy już od dawna, ponieważ marchewki zawierają naturalny składnik, który jest również barwnikiem: beta-karoten. Jedzenie marchewki czy też picie soku wyciśniętego z marchwi w dużych ilościach może delikatnie zmienić kolor skóry na lekko pomarańczowy. Zmiana koloru skóry nie jest stała, skóra odzyska swój poprzedni kolor po pewnym czasie. Zmiana koloru skóry jest spowodowana przyswojeniem dużej ilości beta karotenu w krótkim czasie. Beta-karoten jest naturalnie występującym, organicznym barwnikiem zawartym również w innych warzywach takich jak: bataty, kapuście, burakach, pomidorach, dyni, papryce, morelach czy melonach. Dla glonożernych zwierząt akwariowych dobrym źródłem β-karotenu jest spirulina.. Barwnik beta karoten stosowany jest również do barwienia innych produktów spożywczych. Dlatego dzisiaj wiemy już na pewno, że jedzenie marchewki wpływa na zmianę koloru skóry.

pomarańczowy kolor skóry od marchwi
pomarańczowy kolor skóry od marchwi

Naturalny sok marchwiowy

Naturalny sok z marchwii 100% niepasteryzowany swoje właściwości zachowuje bardzo krótko ,tylko przez kilkanaście godzin. Niska kwasowość powoduje, że sok nie ma żadnej osłony przed bakteriami z zewnątrz przez co szybko się psuje. Picie soku z marchwi jest bardzo zdrowe. Warto go łączyć też z innymi warzywami lub owocami. Najpopularniejszym połączeniem jest SOK JABŁKO + MARCHEW. Ciekawym smakiem jest też GRUSZKA + MARCHEW dzięki czemu sok nie jest kwaśny. Gruszka jest słodsza od jabłko i nie jest kwaśna dzięki czemu bardziej wyczuwalny jest smak samej marchwi. Przy okazji sok naturalnie przedłuża swoją żywotność dzięki zwiększonej zawartości naturalnego cukru, fruktozy. Sok z marchwi można też łączyć z warzywami na przykład z burakiem. Ciekawe połączenie trzech składników BURAK + MARCHEW + JABŁKO lub BURAK + MARCHEW + GRUSZKA daje jeszcze ciekawsze odczucia smakowe i niespotykany fioletowy kolor soku. Proporcje można ustalić wg własnego upodobania jednak najkorzystniejsze smakowo wydają się proporcje 40% marchew, 30% jabłko, 30% burak. Można zwiększyć zawartość buraka do 50% na niekorzyść jabłka jednak warto wybierać do tłoczenia buraki o podłużnym kształcie.

Czy picie soku z buraka zmienia kolor skóry?

Nie zauważyliśmy takiej zależności, nie wystąpiły takie efekty w przypadku tego soku. Jednak z pewnością wiadomo, że długotrwałe picie soku marchwiowego zmienia kolor skóry na lekko pomarańczowy. Nie jest to szkodliwy objaw, nie zaszkodzi naszemu organizmowi i nie są to zmiany na stałe. W ciągu kilku dni zmiana koloru skóry powinna łagodnieć i wracać do swojego wyjściowego,naturalnego koloru. A tu znajdziesz przepis jak zrobić sok z marchwi i buraka.

Spróbuj naszego naturalnego soku pomidorowego, który zawiera likopen.

0