Site icon

Co daje jedzenie pomidorów? Dlaczego warto jeść pomidory codziennie?

Dla jednych to codzienny składnik kanapki a innym kojarzy się tylko z zabawą z dzieciństwa.

Mowa oczywiście o pomidorze, czy też miłosnym jabłku (z francuskiego – pomme d`amour).

Czy jeden plasterek pomidora na kanapce ma znaczenie dla zdrowia?

Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zjedzenie całego pomidora czy też wypicie szklanki soku pomidorowego dziennie 😉 Pomidor składa się z 94,5 % z wody, w związku z czym posiada mało kalorii a także nieduże ilości składników odżywczych  w swojej masie. Z pewnymi wyjątkami! O czym za chwilę.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Dokładnie dla tych wspomnianych wyjątków. Owoc pomidora zawiera wiele substancji bioaktywnych, szczególnie barwników roślinnych należących do grupy karotenoidów, a także polifenole i kwasy organiczne. Warte uwagi są także witaminy: kwas foliowy, witamina C, A, K1 czy witamina E. Jeden średniej wielkości pomidor może zapewnić około 28% zalecanego spożycia witaminy C. Owoce te wyróżniają się także wysoką zawartością potasu (237 mg/100 g). Warto jednak zapamiętać, że pomidor zawiera niemal wszystkie znane nam składniki mineralne i witaminy.

Drogocenne składniki pomidorów

Karotenoidy (ksantofile) to związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. W pomidorach znajdziemy między innym: luteinę, zeaksantynę, beta-karoten (prekursor witaminy A) oraz likopen. To temu ostatniemu pomidory zawdzięczają swoją sławę.

Zawartość likopenu wzrasta podczas dojrzewania pomidorów. W dojrzałych owocach likopen stanowi aż 80% wszystkich ksantofili i występuje w ilości 2570 µg. Co ciekawe obróbka termiczna przyczynia się do zmian struktur cząsteczek likopenu, przemieniając go w formę lepiej wchłanianą oraz o silniejszym działaniu. W związku z tym to przetwory z pomidorów należą do zdrowszych produktów niż sam owoc.

Kolejną prozdrowotną grupą związków obecnych w pomidorach polifenole, do których należą m.in. związki fenolowe (naryngenina, kwercetyna, czy znany z winorośli – resweratrol) i kwasy  fenolowe, takie jak kwas chlorogenowy, kawowy, ferulowy, synapinowy oraz analogi kwasu chlorogenowego. Mając blade pojęcie, co zawiera w sobie pomidor i jego przetwory, możemy przejść dalej. Co nam dają te drogocenne składniki?

Pomidor w walce z chorobami układu krążenia

W wielu badaniach zauważono, że spożywanie pomidorów oraz przetworów pomidorowych np soku pomidorowego wpływa korzystnie na profil lipidowy (zmniejsza stężenie złego cholesterolu – LDL), a także obniża ciśnienie krwi i poprawia funkcje śródbłonka.  Efektem tych działań jest zmniejszenie ryzyka zakrzepicy, zawału serca i rozwoju miażdżycy.

Dla zdrowia kości jedz… POMIDORY

Likopen, zawarty w pomidorach nasila różnicowanie osteoblastów i hamuje tworzenie komórek kościogubnych. Mówiąc odrobinę prościej – wpływa pozytywnie na gęstość i zawartość mineralną kości, zmniejszając ryzyko złamań oraz zapobiegając rozwojowi osteoporozy.

Zjedz pomidora, a twoja skóra ci podziękuje

Udowodniono, że spożywanie pomidorów przyspiesza gojenie się ran, wzmaga produkcje kolagenu. Ponadto, chroni przed powstawaniem oparzeń słonecznych lub łagodzi ich przebieg. Te właściwości pomidor zawdzięcza przede wszystkim działaniu przeciwzapalnym.

Bez cukrzycy a za to ze szklanką soku pomidorowego

Substancje zawarte w pomidorach skutecznie normalizują poziom glukozy we krwi. Same owoce mają mało kalorii i niski indeks glikemiczny, tym samym stają się idealnym składnikiem diety osób z insulinoopornością lub cukrzycą.

Pomidor na trawienie

Jak każde warzywo, czy też produkt roślinny, pomidor zawiera błonnik pokarmowy. W jego przypadku jest to głównie błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Właśnie dzięki niemu pomidor reguluje procesy trawienne, poprawiając motorykę jelit oraz zapobiegając zaparciom.

O pomidorze i nowotworach słów kilka

Likopen oraz pozostałe przeciwutleniacze zawarte w pomidorze zapobiegają powstawaniu reaktywnych from tlenu, neutralizują wolne rodniki, hamują angiogenezę i utlenianie lipidów, indukują apoptozę, regulują cykl komórkowy… te wszystkie, mniej lub bardziej, zrozumiałe procesy są kluczowe dla rozwoju nowotworów. Badania wskazują, że związki zawarte w pomidorach zmniejszają ryzyko nowotworów estrogenozależnych, prostaty, piersi, płuc, przewodu pokarmowego czy białaczki. Pomocne są także podczas leczenia nowotworów. Po zakończeniu chemioterapii likopen chroni przed jej toksycznymi skutkami.

Podsumowanie

W sezonie letnim nasze polskie pomidory smakują najlepiej. Kosztują z resztą też niedużo. Z troski o własne zdrowie warto sięgać po nie na co dzień, zarówno pod postacią dobrze znanego owocu jak i przetworów. Nie wiem jak wy, ale ja lecę po szklaneczkę najlepszego soku pomidorowego.