Site icon

Soki warzywne – dlaczego warto je pić?

soki naturalne 100%, soki tłoczone na zimno

Soki warzywne – dlaczego warto je pić?

Soki coraz częściej stają się dla nas elementem codziennej diety. Świetnie gaszą pragnienie, dodają energii i poprawiają nastrój. Są znakomitym napojem zarówno w latem, zwłaszcza podczas upałów, ale również zimą, kiedy nasz organizm musi bronić się przed chorobami i potrzebuje wsparcia w postaci witamin i minerałów. Najczęściej sięgamy po soki owocowe, które są słodkie, pasują do każdego posiłku, zarówno zimnego jak śniadanie, lunch czy też gorącego obiadu.

Nie powinniśmy jednak zapominać o dobrodziejstwie soków warzywnych i bogactwie składników w nich występujących. Działają one zasadotwórczo, regulując równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu, dostarczają witamin, mikro- oraz makroelementów i wspomagają walkę z wieloma dolegliwościami.

Sok z buraka

Surowe buraki nie są tak chętnie jedzonymi warzywami jak marchew, sałata czy ogórek, a zawierają substancje dające wiele korzyści dla naszego układu krwionośnego i odpornościowego. Buraki i zrobiony z nich sok jest wyjątkowy ze względu na działanie wzmacniające serce i układ krwionośny, a także stymulujące tworzenie komórek krwi. Przeciwdziała także zwapnieniom naczyń krwionośnych. Naturalne betalainy, czyli barwniki nadające burakom piękny kolor pełnią również funkcję przeciwutleniaczy (antyoksydantów), zwiększających przyswajanie tlenu przez komórki i dotleniają serce, a także działają przeciwnowotworowo i chronią organizm człowieka przed starzeniem. Witamina C wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.

Sok z buraka zawiera składniki krwiotwórcze

Sok z buraka zawiera żelazo, ale przede wszystkim składniki krwiotwórcze – witaminy z grupy B: B6 (pirydoksynę), B9 (kwas foliowy) i B12 (kobalaminę) – które są niezbędne do efektywnego wykorzystania żelaza w organizmie. Sok z buraka jest idealnym napojem dla osób borykających się z anemią, po zabiegach chirurgicznych, rekonwalescencji szpitalnej, po chemioterapii, białaczce oraz kobietom po porodzie. Warto spożywać sok z buraka w ciąży, kiedy to około jedna czwarta kobiet cierpi na niedokrwistość, ale także musi dostarczyć organizmowi w tym szczególnym czasie większe ilości kwasu foliowego (witaminy B9) niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego przez płód.

Co ciekawe, sok  buraka będzie również łagodzić problemy kobiece związane z menopauzą. Udowodniono, że buraki regulują pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, ale też łagodzą uderzenie gorąca (podobnie jak preparaty na bazie soi) i niwelują bóle głowy.

Sok z buraka to źródło witamin

Po sok z buraka warto również sięgnąć przy nawracających infekcjach organizmu. Witamina C, cynk, magnez i witaminy z grupy B wspomagają organizm w walce z przeziębieniami, kaszlem i chorobami wirusowymi. Kto natomiast nie powinien pić soku z buraków? Osoby cierpiące na kamicę nerkową. W liściach i łodygach buraków znajduje się kwas szczawiowy, który wiąże wapń w nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia.

Sok z buraków zawiera około 45 kcal w 100 ml, natomiast indeks glikemiczny wynosi około 55. Na sok z buraka powinny zatem zwrócić uwagę osoby cierpiące na cukrzycę i ograniczyć jego spożycie, skłaniając się raczej ku jego mniej kalorycznemu koledze – sokowi pomidorowemu.

Sok pomidorowy

Z uwagi na relatywnie wysoką zawartość naturalnych cukrów prostych w owocach eksperci zalecają, aby w ramach pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, przeważały jednak warzywa. Będzie to również tyczyć się wyboru soków. Osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny wybierać słodkich soków zawierających maliny, truskawki, banany czy winogrona. Sok pomidorowy jest znakomitą alternatywą dla cukrzyków – jego kaloryczność to tylko 17 kcal w 100 ml, a indeks glikemiczny również jest niższy niż w przypadku innych soków (około 35).

Sok pomidorowy to bogactwo witamin oraz prekursorów witamin. Pomidory są bogate w witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C, K oraz beta-karoten, czyli prowitaminę A. Beta-karoten jest związkiem działającym antyoksydacyjnie, a więc przeciwnowotworowo oraz wpływającym na spowolnienie starzenia się organizmu. Beta-karoten działa wspomagająco w stosunku do narządu wzroku, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka. Beta-karoten działa także ochronnie na naszą skórę, zapewniając jej odpowiedni koloryt oraz zdrowy wygląd.

Sok pomidorowy charakteryzuje się wysoką zawartością potasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, odpowiedniej pracy serca i utrzymania odpowiedniego stanu mięśni. Potas wzmacnia napięcie mięśniowe i zapobiega skurczom. Funkcją potasu jest również utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Poza tym potas uczestniczy w powstawaniu potencjału spoczynkowego i czynnościowego błony komórkowej neuronów oraz w przewodzeniu impulsów nerwowych. Pierwiastek ten pobudza także wydzielanie insuliny

Likopen – naturalny antyoksydant

Innym składnikiem soku pomidorowego, zasługującym na szczególną uwagę jest likopen – związek z grupy antyoksydantów wykazujący działanie antyrakowe i antystarzeniowe. Warto wiedzieć, że w samych pomidorach zawartość likopenu jest znikoma, natomiast po obróbce termicznej (podgrzaniu, smażeniu pomidorów, po pasteryzacji przetłoczonego soku) jego zawartość wzrasta aż kilkukrotnie. likopen wyróżnia się działaniem przeciwnowotworowym, a codziennie spożycie likopenu może wpływać zapobiegawczo na ryzyko zachorowania m.in. na raka szyjki macicy i prostaty. Obniża także ciśnienie tętnicze krwi oraz wspomaga pracę układu krążenia. Witaminy z grupy B i foliany (pochodne witaminy B9, czyli kwasu foliowego) wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego oraz odpornościowego.

A jako ciekawostkę należy zapamiętać, że sok pomidorowy znajduje znakomite zastosowanie jako ratunek na kaca. Minerały uzupełniają niedobór elektrolitów, a witaminy odżywiają organizm. Takie połączenie eliminuje także zgagę i bóle głowy po całonocnej imprezie.