Site icon

Sok z selera – właściwości soków warzywnych

sok, soki, seler, sok z selera, seler korzeń, soki warzywne

Wartość odżywcza selera:

16 kalorii na 100 g

Sok z selera witaminy:

Minerały:

Dlaczego warto pić sok z selera

Sok z selera korzennego jest niskokaloryczny, wyjątkowo mała zawartość kalorii to znak wyróżniający warzyw i soków warzywnych dlatego częściej są polecane dla osób odchudzających się. Zawiera przede wszystkim duża ilość błonnika, co wspomaga utratę wagi i pobudza metabolizm. Sok z selera można mieszać z innymi sokami, aby urozmaicić smak oraz zwiększyć zawartość witamin oraz poprawić ich wchłanianie. Najczęściej sok selerowy miesza się z sokiem jabłkowym, sokiem buraczkowym czy sokiem marchwiowym. Specyficzny smak i zapach selera nie każdemu odpowiada jednak warto go pić ze względu na dużą zawartość witamin i mikroelementów. Warto pić sok z selera na czczo rano przed posiłkiem dla poprawienia trawienia i oczyszczenia organizmu.

Sok selerowy – właściwości

Sok z selera lub jak kto woli sok selerowy jest idealny na odkwaszanie organizmu, jeżeli ktoś zmaga się z problemem zakwaszenia organizmu to jest to idealne warzywo na taką dolegliwość. sok z selera doskonale alkalizuje PH ciała. Dlatego wielu dietetyków zaleca dietę, która pomaga utrzymać niewielką alkaliczną równowagę w naszych ciałach. Sok z selera został uznany również za naturalny afrodyzjak! Rozszerza naczynia krwionośne. Sok z selera ma dodatkowo działanie uspokajające na układ nerwowy. Co ciekawe w połączeniu z magnezem, znajdującym się w soku z selera, może być pomocne dla tych, którzy mają problemy ze spaniem. Często był stosowany przez osoby z problemem bezsenności. Efekt oczywiście nie jest natychmiastowy, ale widoczny. Sok z selera ma bardzo niski indeks glikemiczny = 15.

Sok z selera zawiera luteinę

Sok z selera zawiera również luteinę. Luteina w soku z selera jest pomocna w zwalczaniu demencji. Badania sugerują, że luteina może być środkiem zapobiegawczym w chorobach demencji starczej. Warto również wspomnieć, że sok z selera obniża cholesterol, a dzięki znikomej zawartości cukrów jest też polecany dla osób z podwyższonym poziomem cukru. Nie jest szkodliwy i trudno go przedawkować. Luteina działa również dobrze na wzrok. Dzisiaj można by powiedzieć, że seler to superfood, jednak na terenach wiejskich jest to jedno z tańszych warzyw powszechnie używanych na co dzień jako dodatek do posiłków. Wpływ luteiny na organizm i mózg człowieka został potwierdzony już wielokrotnie. Zwiększa funkcje poznawcze, poprawia myślenie i pobudza umysł.