Sok z pietruszki jest bardzo zdrowy ze względu na dużą zawartość witamin i mikroelementów jednak w nadmiernych ilościach może szkodzić i nie każdemu jest zalecany. Przede wszystkim powinny uważać kobiety w ciąży lub osoby chore na kamicę nerkową. Sok z natki pietruszki zawiera dużą ilość żelaza, magnezu, witaminy C, K i kwasu foliowego, co stanowi świetną bombę witaminową dla osób z niedoborami. Jednak w przypadku kobiet w ciąży powinno to być skonsultowane z lekarzem. Pietruszkę w formie warzywa dodajemy przede wszystkim do zup lub spożywamy w formie surówki. Sok z pietruszki jest ciekawą formą dodatkowego suplementowania organizmu jednak najlepiej smakuje w połączeniu z innym warzywem lub owocowem. Sama pietruszka ma bardzo mocny, aromatyczny zapach jednak smak nie każdemu odpowiada dlatego warto połączyć pietruszkę z marchwią, jabłkiem lub burakiem dla zrównoważenia smaku.
Sok z pietruszki właściwości
Pietruszka jak i sok z pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i mikroelementów. Pietruszka zawiera 3 razy więcej witaminy C niż cytrusy, a jest warzywem. Zawiera również dużą ilość żelaza i magnezu. Poza tym może pochwalić się zawartością witaminy K i kwasu foliowego, które nie są spotykane w takich ilościach w innych owocach i warzywach. W 100 g naci znajduje się około 1600 µg witaminy K. Pietruszka jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Właściwości lecznicze napoju z natki pietruszki lub soku pietruszkowego pozwalają używać go w zwalczaniu i profilaktyce takich symptomów chorobowych jak: anemia, trądzik, cukrzyca, choroby serca lub niestrawność. Źródłem zdrowotnych właściwości jest zarówno korzeń pietruszki jak i samo warzywo.
Sok z pietruszki na anemię
Zawarte w pietruszce żelazo pozwala wzbogacić organizm w tą trudno przyswajalną witaminę. W połączeniu żelaza z zawartą w natce witaminą C i kwasem foliowym powoduje, że używanie tego zioła w kuchni zwiększa wchłanianie żelaza z potraw. Na anemię polecany jest również sok z buraka, który można połączyć z sokiem pietruszkowym, co wzbogaca taki napój smakowo i zdrowotnie. Witamina A, która również jest obecna w pietruszce działa korzystnie przede wszystkim na wzrok. Przeciwdziała ona również zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie.
Sok pietruszkowy – bomba witaminowa
Dostarcza organizmowi również magnez, co dobrze działa na układ mięśniowo-szkieletowy, zapobiegając zbyt częstym skurczom. Trzeba pamiętać również, że pietruszka i sok z pietruszki ma działanie moczopędne, więc picie go w dużych ilościach może nasilić potrzeby fizjologiczne, jednak jest to pozytywne działanie na układ moczowy, ponieważ przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Najlepiej szukać soku z pietruszki 100% jednak ciężko znaleźć producenta, który oferuje taki sok. Najczęściej można znaleźć sok innego smaku z dodatkiem pietruszki, jednak można taki sok przygotować w łatwy sposób w domu bez pasteryzacji. Duża zawartość różnych witamin w soku pietruszkowym sprawia, że wystarczy wypić go tylko niewielką ilość dziennie, aby dostarczyć organizmowi dzienne zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy. Dlatego właśnie warto połączyć sok z pietruszki z innymi sokami warzywnymi. Sprawdź jak smakuje w połączeniu z sokiem z buraka >>