Site icon

Pij sok marchwiowy, będziesz zdrowy!

Sok z marchwi z dodatkiem z owoców jest napojem uwielbianym przez dzieci. Po sok z marchwi powinni sięgać jednak wszyscy, którzy chcą długo cieszyć się zdrowiem i pięknym wyglądem.

100 ml dostarcza 40 kcal, tylko 0,3% tłuszczu, 1% białka oraz 10% węglowodanów.

Król karotenów – antyoksydantów dla zdrowych oczu

Sok z marchwi zawiera  prekursor niezbędnej nam witaminy A, beta-karoten (β-karoten). Marchew to królowa beta-karotenu, związku o charakterze antyoksydacyjnym. Antyoksydantami nazywamy substancje, które hamują reakcje utleniania, a co za tym idzie – przeciwdziałają starzeniu oraz procesom zapalnym w organizmie. Beta-karoten przekształcony do witaminy A działa ochronnie w stosunku do narządu wzroku, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej oka i zaburzeniom widzenia. Witamina A łączy się z białkiem opsyną, tworząc rodopsynę (purpurę wzrokową), zapobiegającą tak zwanej „kurzej ślepocie” (trudności widzenia w ciemnościach). Witamina A przeciwdziała hamowaniu wzrostu u dzieci, wpływa na rozwój układu kostnego,  wzmacnia żuchwę i zapobiega złemu zgryzowi. Beta-karoten działa zbawiennie na skórę, zapewniając jej piękny, opalony kolor, promienny wygląd oraz zapobiega starzeniu i powstawaniu zmarszczek.

Innymi ważnymi składnikami marchwi i soku z tego warzywa są luteina i zeaksantyna. Luteina jest organicznym żółtym barwnikiem, będącym pochodną alfa-karotenu (α-karotenu), znajduje się w siatkówce i plamce żółtej oka i podobnie jak witamina A, wpływa na ostrość widzenia. Zeaksantyna jest kolejnym związkiem karotenoidowym, naturalnie występującym w siatkówce oka. Ilość luteiny i zeaksantyny zmniejsza się z wiekiem, warto więc uzupełniać niedobory, pijąc codziennie szklankę soku marchwiowego.

Sok z marchwi – źródło witamin
i soli mineralnych

Witamina E zawarta w soku z marchwi także jest sprzymierzeńcem pięknego wyglądu i często nazywana jest „witaminą młodości”. Podobnie jak beta-karoten wykazuje działanie antyoksydacyjne i zapobiega degradacji komórek, a także przeciwdziała występowaniu nowotworów. Co ciekawe, sok z marchwi i jabłek jest podstawą w antyrakowej diecie Gersona.

Sok z marchwi jest również bogaty w inne składniki odżywcze, takie jak witaminy: C, B, minerały: fosfor, magnez, cynk, potas. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, stymuluje syntezę kolagenu i działa antyoksydacyjnie. Szklanka soku z marchwi pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Cynk wzmacnia odporność i zapobiega wypadaniu włosów oraz łamaniu się paznokci. Potas reguluje ciśnienie krwi, pracę serca i mięśni, a także zapobiega ich skurczom, podobnie jak magnez. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez mają sportowcy, osoby borykające się z chronicznym stresem i zmęczeniem. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za prawidłowe działanie centralnego układu nerwowego, a fosfor jest podstawowym składnikiem budulcowym kości i zębów.

Dziewczyny lubią brąz, ale czy marchew o tym wie?

Chociaż sok z marchwi jest zdrowy i powinien znaleźć się w codziennej diety każdej zdrowej osoby, muszą na niego uważać diabetycy, ponieważ zawiera dużo cukru. Osoby dbające o swoją skórę również powinny zachować umiar, karoteny są bowiem trwałymi barwnikami, które odkładają się w tkankach. Nie można więc przesadzić z ilością dziennie spożywanego soku z marchwi, gdyż jego nadmiar może prowadzić do pojawienia pomarańczowego odcienia skóry przez wiele tygodni – zalecane są maksymalnie trzy szklanki dziennie. W przeciwnym razie będziemy wyglądać niczym Halloweenowa dynia, a nie naturalnie opalona osoba 🙂 Czytaj również o soku pomidorowym i soku z buraka.