Site icon

Jak skutecznie przechowywać żywność w lodówce?

Chcesz oszczędzić, wychodzić rzadziej do sklepu. Kupujesz więc większą ilość warzyw, owoców, przetworów, wędlin…  i później otwierasz lodówkę i widzisz smutną, zwiędłą i psującą się żywność. Znasz ten problem? Możesz temu zaradzić! Wystarczy poznać kilka prostych zasad przechowywania żywności w lodówce, które pozwolą na dłużej zachować ich świeżość.

Zasady przechowywania żywności:

  • Nie wkładaj do lodówki ciepłych, parujących potraw
  • Z przodu układaj produkty o krótszej dacie przydatności, a za nimi o dłużej.
  • Puszkowane produkty po otwarciu przełóż do miseczki, pojemnika – nie przechowuj w puszce!
  • Surowe produkty oddziel od gotowanych.
  • Żywność przechowuj w pojemnikach lub zawiniętą w pergamin, papier czy folię spożywczą. Zapobiegniesz jej obsychaniu.
  • Warzywa i owoce przechowuj w oddzielnych pojemnikach, pozbawione opakowań. W roślinach wciąż zachodzą procesy enzymatyczne, biochemiczne czy metaboliczne, które przyczyniają się do dojrzewania produktów, a dojrzałe rośliny przyspieszają przemiany innych warzyw czy owoców powodując ich psucie się i więdnięcie.
  • Nie przeładowuj lodówki, każdy produkt powinien mieć dla siebie miejsce.
  • Gotowe dania przykrywaj szczelnie i spożyj w ciągu 2-3 dni.
  • Warzyw i owoce przed włożeniem do lodówki, dokładnie umyj i osusz. Zlikwidujesz część bakterii, które to odpowiadają za psucie się.

Co może być poza lodówką?

Jednak nie każdy produkt powinien trafić do lodówki. To jasne, że szybkość zmian zachodzących w żywności – psucia się, dojrzewania – zależy od warunków jej przechowywania. Nie raz pewnie zdarzyło Ci się wyrzucić banana, bo cały zczerniał lub dziwiłeś się, że marchewki, jabłka tak szybko tracą jędrność. Zastanówmy się co w takim razie powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej, czyli poza lodówką?

  • Po pierwsze – owoce egzotyczne nie przepadają za temperaturami mniejszymi niż 10◦C, co wydaje się być logicznym – nie w takim klimacie przywykły żyć. Awokado, melon, mango, ananas i inne owoce tropików zostawmy w koszyczku poza lodówką.
  • Część warzyw traci swoją soczystość i jędrność w niższych temperaturach, a  co za tym idzie szybciej się psują. Mogą zmieniać swój typowy smak i aromat (tracą związki bioaktywne, np. antyoksydanty) a także zachodzić w nich inne niekorzystne zmiany nazywane oparzeliną chłodniczą. Są to m.in. cukinia, bakłażan, pomidory, ogórek czy dynia.
  • Ponadto, jeśli mamy w zanadrzu niedojrzałe owoce, zostawienie ich w temperaturze wyższej będzie dobrym pomysłem, bo przyspieszy ich dojrzewanie.

Co przechowywać w lodówce?

  • Banany, awokado i inne owoce gdy są w pełni dojrzałe włóżmy do lodówki. Spowolnimy tym sposobem nieuchronnie zbliżające się popsucie.
  • Podstawą podstaw jest, że konfitury, marynowane produkty po otwarciu już nie są zabezpieczone przed psuciem. Schowajmy je do lodówki, czyli do miejsca mniej przyjaznego drobnoustrojom.
  • Decydując co znajdzie się w lodówce lub nie musimy wziąć pod uwagę trwałość produktu. To właśnie te nietrwałe owoce czy warzywa powinniśmy przechowywać w niższej temperaturze. Należą do nich np. owoce jagodowe czy warzywa liściaste.

Wracając do zawartości lodówki, pamiętajmy, by żywność układać na dedykowanych dla niej półkach. Ma to znaczenie, ze względu na występującą różnice temperatur na różnych piętrach lodówki jak i różnych potrzeb produktów spożywczych. Co i jak przedstawia grafika!

Czytaj też: Dlaczego tak ważne jest nawodnienie organizmu?