Site icon

Dzienna dawka owoców i warzyw

polskie pomidory, sok pomidorowy

polskie pomidory, sok pomidorowy

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. W ten sposób mamy dostarczyć sobie niezbędną dawkę witamin, minerałów i substancji odżywczych. Jednak nie zawsze udaje nam się przemycić do posiłków świeże owoce i warzywa, szczególnie u dzieci, które mogą za nimi nie przepadać. Dobrą alternatywą są wtedy naturalne soki 100%. To świetny sposób na dostarczenie organizmowi cennych wartości odżywczych i zadbanie o zdrowie swoje i naszych bliskich. Świeże owoce i warzywa, z których przyrządzimy soki dodadzą nam energii i pysznie smakują.

Soki NFC – soki nie z koncentratu

Dlaczego warto pić naturalne soki? Gotowe soki, które możemy kupić w sklepach są zwykle pełne dodanego do nich cukru, co zamienia je w słodki napój, ale obniża ich właściwości zdrowotne. Soki ze sklepowych półek są również często produkowane z koncentratu. Działa to niekorzystnie na zwarte w nich wartości odżywcze. Dlatego warto sięgać po soki NFC (ang. not from concentrate), czyli te przyrządzone nie z koncentratu, a poprzez wyciskanie lub tłoczenie świeżych warzyw i owoców.

sok pomidorowy

Antyoksydanty, polifenole, karoten

Soki naturalne to świetne źródło witamin, minerałów i innych substancji odżywczych, takich jak antyoksydanty. Chronią one przed działaniem wolnych rodników i hamują proces starzenia się organizmu. W świeżych, nie przygotowanych z koncentratu sokach 100% znajdziemy również karotenoidy, które chronią skórę przed uszkodzeniem przez promienie UV i dodają jej blasku. Czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa są właśnie źródłem karotenoidów. Soki mogą być również dzienną dawką polifenoli, chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym.

Soki naturalne 100%

Zawarte w sokach 100% substancje odżywcze są bardzo łatwo przyswajalne. Łatwiej nam strawić owoce i warzywa w płynnej formie, niż zjedzone w całości jabłko czy marchewkę. Soki naturalne to również źródło rozpuszczalnego błonnika. Przyrządzając sok poprzez wyciskanie lub tłoczenie świeżych warzyw i owoców pozbawiamy je nierozpuszczalnego błonnika, który obciąża nasz układ trawienny. Błonnik zawarty w sokach naturalnych działa korzystnie na przemianę materii.

Jak łączyć składniki soków 100%

Przygotowanie soku 100% daje nam również możliwość dowolnego komponowania składników. W ten sposób otrzymujemy nowe walory smakowe i możemy wzmocnić właściwości zdrowotne naszych soków. Połączenie ananasa i marchewki może wydawać się nietypowe, ale gwarantuje świetny smak, dawkę witamin A i C oraz przeciwutleniaczy. Z kolei ta sama marchewka w parze z burakiem dostarczy nam również żelaza. Kompozycja buraka, jabłka i cytryny to świetny sposób na wsparcie organizmu w usuwaniu toksyn.

Przepisów na naturalne soki jest całe mnóstwo, więc każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od preferencji smakowych. W przyrządzaniu soków 100% można też kierować się właściwościami zdrowotnymi tych napojów. Eksperymentowanie przy przyrządzaniu naturalnych soków owocowych i warzywnych może być świetną zabawą dla całej rodziny.