Kolor czerwony zazwyczaj ostrzega nas przed niebezpieczeństwem. Jednak nie w tym przypadku. Dziś przedstawimy drogocenne znaczenie czerwonych warzyw oraz owoców w naszej codziennej diecie. Kolor żywności jaką spożywamy wbrew pozorom ma znaczenie, symbolizuje on bowiem zawartość składników odżywczych wraz z minerałami zawartymi w naszym posiłku.
Co ma w sobie czerwone warzywo?
Owoce i warzywa zostały podzielone na 5 grup kolorystycznych. Zielone, białe, czerwone, żółte oraz niebieskie (zaliczają się do tej grupy również fioletowe). Zarówno warzywa, jak i owoce w kolorze czerwonym, czyli takie jak np. pomidory, rzodkiewka, buraki, truskawki czy porzeczki, charakteryzują się wysoką zawartością działającego antyoksydacyjnie likopenu mającego znaczący wpływ na opóźnianie procesów starzenia i redukcję poziomu złego cholesterolu (LDL). Obecny w czerwonych warzywach potas pomaga wyregulować ciśnienie krwi, pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i korzystnie wpływa na pracę serca. Antocyjany i karotoneoidy zawarte w największym stężeniu w warzywach i owocach o najbardziej intensywnej czerwonej barwie pomagają wzmocnić i uszczelnić naczynia krwionośne. Ponadto czerwone warzywa i owoce wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Czerwone warzywa
1. Pomidor czerwony – zawiera znaczące ilości potasu, mniejsze ilości magnezu, wapnia, manganu, fosforu i żelaza. Witaminy: C, A i K. Zawarty w pomidorach w dużych ilościach potas obniża ciśnienie krwi. Tutaj znajdzieśz więcej informacji o zdrowotnych właściwościach pomidora.
Pamiętajmy, że zasada nie mieszania pomidorów z ogórkami nie jest przesądem – zawarty w ogórkach enzym askorbinowy niszczy obecną w pomidorach witaminę C.
2. Burak czerwony – to przede wszystkim bogate źródło kwasu foliowego, który pomaga zapobiegać anemii. Ponadto zawiera również witaminy: C, A i B1 oraz potas i wapń. Obecny w buraku betakaroten nie tylko wspomaga opalanie, ale również działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny oraz jest silnym antyoksydantem opóźniającym procesy starzenia i niszczenia komórek organizmu. Tutaj znajdziesz więcej informacji o zdrowotnych właściwościach buraka.
Co ma w sobie czerwony owoc?
W czerwonych owocach zawarte są węglowodany dostarczające organizmowi duże pokłady energii. Z kolei obecny w nich błonnik znakomicie odtruwa organizm i dba o właściwą kondycję układu pokarmowego. Co ważne, sprawia, że cukry wchłaniają się do krwi znacznie wolniej. Posiadają również znaczną zawartość likopenu. Substancja ta jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Zwalczając wolne rodniki, chroni przede wszystkim przed nowotworami oraz schorzeniami układu krążenia. Pomaga też obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Czerwone owoce
1. Malina czerwona – Ten wyjątkowy owoc zawiera szereg witamin, głównie C, K oraz witaminy z grupy B i soli mineralnych. Obecny w niej błonnik może wywoływać efekt przeczyszczający. Zapobiega zaleganiu w jelitach toksycznych produktów przemiany materii, co sprawia, że świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworów dolnych odcinków przewodu pokarmowego.
2. Porzeczka czerwona – Obecny w nich kwas askorbinowy znakomicie stymuluje układ odpornościowy, zapobiegając rozwojowi rozmaitych infekcji. Witamina C sprzyja też syntezie kolagenu, co z kolei wpływa zbawiennie na naszą skórę. Czerwone porzeczki to także bogactwo kumaryn. Związki te stabilizują krzepliwość krwi, zapobiegając wystąpieniu zakrzepów. W ten sposób odciążają serce i redukują ryzyko wystąpienia zawału.
Zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu na bombę witaminową- koktajl buraczany!
Składniki na 500 ml:
- 2 sztuki buraków (średnich)
- 200 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- posiekana natki pietruszki
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
- Pokrojone w kostkę buraki, czosnek i pietruszkę włożyć do blendera. Dolać wody.
- Blenodować aż do powstania jednorodnej masy.
- Dodać pieprz ziołowy i wymieszać.
- Przelać do szklanki i posypać posiekaną natką pietruszki.
- Na zdrowie !